Ga naar de inhoud

De Bom 

De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom  De Bom 

omschrijving

Maker van een van de vijf scenes in samenwerking met Sijas de Groot

PeerGrouP

Augustus 2021

Nucleaire kernkoppen midden in Drenthe. De Koude Oorlog kwam in Havelterberg wel heel dichtbij. Hier werden - het was publiek geheim - nucleaire kernkoppen bewaard op de Site, op een stuk Amerikaans grondgebied. 

Het gaf de nodige reuring in het rustige Havelte. In 1981, midden in de Koude Oorlog, kondigde de NAVO aan dat ze 572 Amerikaanse kruisraketten wilden plaatsen in vijf West-Europese landen, waaronder Nederland, het was de aanleiding tot de grootste protestdemonstraties die ons land heeft gekend. De demonstranten beperkten zich niet tot Amsterdam en Den Haag en 'trokken ook ten strijde' in Drenthe.

Peergroup bracht samen met RTV Drenthe en het Nederlands Militair Historisch Instituut de verhalen van betrokkenen en omwonenden indringend in beeld. De gevoelens, anekdotes en herinneringen kwamen samen in vijf theatrale ooggetuigenverslagen op en rond de oude nucleaire Site in Havelterberg.

In De Bom focusten we ons op persoonlijke verhalen van ooggetuigen van de Koude Oorlog in Havelte-Drenthe. We plaatsten deze verhalen op en rond de Site, de plek waar de kernkoppen lagen opgeslagen en werden bewaakt, waar we het publiek in kleine groepen ontvingen. Tijdens deze tocht krijgt het publiek vijf scènes te zien die gemaakt waren door Leander Breen, Wendy Viel, Lourens van den Akker, duo’s Sijas de Groot & Eva Koopmans en Julian Verkerk & Annegeerte Aandewiel.

De vijf voorstellingen kregen elk een eigen plek op De Site. Tussen de scènes door was de Koude Oorlog erg levendig aanwezig op het terrein. Zo werd er op de route wachtgelopen door amateurspelers en was er audiovisuele begeleiding door Pascal van Hulst (bekend van De Blankenberge Tapes). Het publiek werd vanaf de centrale parkeerplaats buiten het terrein met oude legervoertuigen naar De Site vervoerd. Zij werd vervolgens langs de verschillende scènes geleid en teruggebracht naar het startpunt.